Lukijat

maanantai 12. elokuuta 2019

LEINEPERIN RUUKKI.


Leineperin Ruukin historiaa

Leineperin eli Fredriksforsin Ruukki on perustettu Kullaanjoen Katokosken rannalle vuonna 1771. Rautaruukin perustaja oli hyväsydämisyydestään ja iloluonteisuudestaan tunnettu majuri Berndt Johan Hastfehr. Hänen ajatuksenaan oli jalostaa Ruotsista tuotua takki- eli raakarautaa mitä moninaismpiin käyttötarkoituksiin. Apuna tähän olivat joen koskivoima ja paikallinen hiilentuotanto. Ruukilla oli kaksi vasarapajaa, joissa taottiin pultteja, nauloja, lapioita, hevosenkenkiä ja viikatteita. Ensimmäisen masuunin valmistuttua 1787 alettiin sulattaa kotimaista rautamalmia.
1800-luvun alussa Ruukkiin kuului masuunin lisäksi vasarapaja ja manufaktuuripaja lukuisine ahjoineen ja vasaroineen, malmin ja kuonan käsittelylaitokset, suuri hiilihuone sekä kymmenet asuin- ja maatalousrakennukset. Manufaktuuriraudan tuottajana Leineperi kuului Suomen suurimpiin.
Ruukki kasvoi ja voimistui edelleen 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun sen ohjaksiin astuivat uudet ripeäotteiset patruunat. Heidän toimestaan Ruukin alue kasvoi tuotantolaitoksineen, työläisten ja seppien asuntoineen ja yhteisine leivintupineen aikansa suureksi teollisuusyhteisöksi. Antti Ahlström osti Ruukin, uudisti tuotannon ja rakensi sahan. Raudanjalostus päättyi vuonna 1902. 1900-luvun Leineperin Ruukki toimi maanviljelystilana.

Täällä tuli käytyä viime kesänä.Luulisin et tää on ollut ruukin omistajan talo, vähän ökympi kuin nää muut.


Nuo punaiset tuvat olivat kyllä tosi nättejä.Jossakin tuvassa oli myynnissä erilaisia käsitöitä, mutta ne oli kiinni kun käytiin 
vasta illalla.
Jossakin oli myynnissä leivontatuotteita, mutta niitäkään en saanut.
Tässä salissa valmisteltiin häitä.


Paikka oli kyllä mielenkiintoinen ja kannatti käydä katsomassa.Siellä oli tällänen erikoinen soittojuttu, luvan kanssa sai soittaa tai harjoitella edes.

Tässä penkissä oli sepän takomat jalat.
Ympäristö oli siisti ja talot hyvin hoidettuja.

7 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen paikka! Kiitos myös historiallista ja upeista kuvista. Kauniita rakennuksia, hyvin hoidettu miljöö. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Olipa kauniita rakennuksia. Hienot kuvat! Tuollainen penkki olisi kyllä kiva. :)

  VastaaPoista
 3. Onpa kyllä aivan ihana miljöö retkipäivälle. Olisipa kiva ollut nähdä noiden tupien ja päätalon sisällekin.
  Kaunista uutta viikkoa sinulle Tuija <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minäkin olisin mielelläni katsonut pikku talojen sisälle. Harmi kun olivat kiinni, olimme vähän myöhässä.

   Poista
 4. Hienosti ja paikan historiaa kunnioittaen hoidettu ruukki ja sen ympäristö.
  Kiitos Tuija kierroksesta ja kuvista!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi !